[...] formie rafinowanej(wysoki Indeks glikemiczny) znacznie osłabia wrażliwość insulinową(1). Dieta wysokotłuszczowa - oczywiście nie chodzi o SKD, nawet CKD - tutaj insulina ma mało pracy, raczej receptory są wyczulone na jej działanie. Podczas rekompozycji nasza wrażliwość insulinowa jest tak wysoka, że węglowodany rafinowane nie powinny wyżądzić [...]
[...] diecie przeciętnego Polaka są margaryny, stanowią one około 60% spożywanego tłuszczu roślinnego. Pozostała część pochodzi z olejów ciekłych, których niestety spożywamy zbyt mało, oraz z produktów zbożowych. Znaczących ilości NNKT dostarczają wyłącznie produkty roślinne i ryby. Dobrymi źródłami tych kwasów są oleje jadalne. Dużą zawartość [...]
[...] zaburzonej równowagi hormonalnej. Maści, jakimi smarują chorzy skórę mogą pomóc w likwidowaniu wyłącznie efektów rozwiniętej choroby. Podłoże znajduje się gdzie indziej i mało kto zwraca na nie uwagę. W niniejszej pracy postaram się w prosty sposób opisać wpływ współczesnej diety na rozwój trądziku młodzieńczego oraz zmiany jakie należy [...]
[...] w mięśniach, narusza się koordynacja odruchów wzrokowych i nerwowych. Można by zadać sobie teraz pytanie, dlaczego medycyna powszechnie stosuje witaminy sztuczne, a nam tak mało znane są fakty dotyczące właściwości naturalnej witaminy C i towarzyszących jej bioflawonoidów (naturalnych suplementów)? Na to pytanie odpowiedzieliśmy sobie już na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z faktu, że witaminy i minerały - dostarczane w odpowiednich ilościach – warunkują funkcjonalność organizmu, zdrowie oraz jego ogólną kondycję psycho-fizyczną. Umożliwiają zatem utrzymanie optymalnej kondycji zdrowotnej, a dzięki temu stwarzają idealne warunki do rozwoju na tle sportowym. Mało tego, nie tylko [...]
Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z faktu, że witaminy i minerały - dostarczane w odpowiednich ilościach – warunkują funkcjonalność organizmu, zdrowie oraz jego ogólną kondycję psycho-fizyczną. Umożliwiają zatem utrzymanie optymalnej kondycji zdrowotnej, a dzięki temu stwarzają idealne warunki do rozwoju na tle sportowym. Mało tego, nie tylko [...]
[...] Czy mógłbyś przybliżyć swoją dietę? MB: Każdy ma inny organizm. Każdy inaczej reaguje na produkty. W każdym bądź razie ja dostarczam do organizmu dużo warzyw i owoców oraz mało tłuszczu. Jeżeli używam tłuszczów to oliwa z oliwek lub olej lniany. Jeżeli chodzi o drób to gotowany albo pieczony. Nic smażonego. Bardzo duże ilości ryb i wołowiny. [...]
[...] z drogimi, egzotycznymi specyfikami ziołowymi. Efektem ubocznym może być dziwny zapach potu. Imbir Znana od wieków roślina lecznicza i przyprawa. Przyprawa obecnie mało popularna, jednak dostępna w niektórych sklepach spożywczych. Dla celów robienia masy warto skupić się na dwóch właściowściach imbiru. Po pierwsze imbir pobudza apetyt [...]
[...] W miarę jak człowiek z nadwagą cały czas tyje, problem z insuliną staje się coraz poważniejszy. Liczne badania wykazują, że osoby tęgie (i chorzy na cukrzycę) są niezwykle mało wrażliwi na działanie insuliny. Receptory insuliny na powierzchniach komórek nie mogą wykonywać swoich funkcji, a to nie pozwala insulinie stymulować dostarczania [...]
Dieta proteinowa (Dukana) Osobom, które mają trudności ze schudnięciem, w sytuacji gdy większość diet okazuje się być nieskuteczna, proponuje się zastosowanie diety proteinowej, opracowanej przez Francuza dr Pierra Dukana. Ten program oparty jest na zbilansowanych, pełnowartościowych posiłkach, w związku z tym może być stosowany jako plan [...]
[...] Te dwie pierwsze mogę zastąpić zwykłą kawą bez cukru, a zieloną herbatę po prostu pić - biochromu nie potrzebuję, jak już pisałem wyżej. Proszę mi pomóc w SUPLEMENTACH, gdyż mało o nich wiem, przede wszystkim chodzi mi o szybkich i widocznych efektach, doda mi to o wiele bardziej motywacji i zszokuje znajomych. Maksymalna cena za produkty, to [...]
[...] i że taka ilość wapnia złagodzi skutki negatywnego wpływu składu chemicznego mleka na ilość wapnia w organiżmie. O zgrozo to też nieprawda, w obecności wapnia musi być mało fosforu, żeby wapń się efektywnie wchłaniał. Fosforu musi być conajmniej 2 razy mniej, albo jeszcze troche. 6 - Ponadto bądżmy szczerzy mleko w sklepach, to jest [...]
[...] w funkcję przeciwutleniającą, co znacznie podnosi ich efektywność, nie są w stanie uczynić tego, co odpowiednio wcześnie wprowadzona profilaktyka. Zdecydowanie zbyt mało mówi się o ochronie komórek przed uszkodzeniem rodnikowym, jak również o ochronie przed następstwami zespołu polimetabolicznego, jaką można uzyskać dzięki diecie i [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
[...] ale równie dobrze może on być od słodyczy czy fast foodów, które gościły do niedawna często (o zgrozo!) w moim jadłospisie, praktycznie odkąd pamiętam Zawsze mało ważyłam, mam to po mamie, która do 33 roku życia i do 3 ciąży, ważyła 45 kg przy wzroście 154 cm. Ja przez 3 lata zwiększyłam wagę z 45 do 48-50 kg. W związku z tym, że [...]
[...] myślenie Jeżeli pizza - to tylko z PIECZARKAMI są one bowiem bogatym źródłem witaminy B3 - i tu uwaga, sprawdzamy czy czytacie ze zrozumieniem gdy nasz organizm ma mało witaminy B3 zużywa tryptofan - a co za tym idzie? Zostaje mniej tryptrofanu na produkcję... serotoniny! Oprócz niskiej ilości serotoniny smutni ludzie mają zazwyczaj [...]
[...] dziennie bez zjadania dodatkowych 500-1000 kalorii; w tym przypadku część tego białka zostanie po prostu spalona, a nie wykorzystana do przyrostu mięśni. A jeśli zjadasz za mało kalorii każdego dnia, wówczas nastąpi coś dokładnie odwrotnego niż zamierzasz-rozpad mięśni w celu wykorzystania ich do produkcji energii. Im więcej węglowodanów się [...]
[...] że w mięśniach wytwarza się mniej kwasu mlekowego, a więc można dłużej i mocniej trenować. Wykazano, że żeń-szeń syberyjski podnosi ostrość psychiczną i fizyczną oraz wytrzymałość bez "dołków", które wywoływane są przez produkty kofeinowe. Imbir Znana od wieków roślina lecznicza i przyprawa. Przyprawa obecnie mało popularna, jednak dostępna w [...]
[...] dziennie bez zjadania dodatkowych 500-1000 kalorii; w tym przypadku część tego białka zostanie po prostu spalona, a nie wykorzystana do przyrostu mięśni. A jeśli zjadasz za mało kalorii każdego dnia, wówczas nastąpi coś dokładnie odwrotnego niż zamierzasz-rozpad mięśni w celu wykorzystania ich do produkcji energii. Im więcej węglowodanów się je, [...]
[...] dziennie bez zjadania dodatkowych 500-1000 kalorii; w tym przypadku część tego białka zostanie po prostu spalona, a nie wykorzystana do przyrostu mięśni. A jeśli zjadasz za mało kalorii każdego dnia, wówczas nastąpi coś dokładnie odwrotnego niż zamierzasz-rozpad mięśni w celu wykorzystania ich do produkcji energii. Im więcej węglowodanów się je, [...]